11 Mayıs 2018 Cuma

Allah bizim cennete ve cehenneme gireceğimizi biliyorsa, neden bizi imtihan ediyor?





Allah bizim cennete ve cehenneme gireceğimizi biliyorsa, neden bizi imtihan ediyor?
Soruda mantık hataları olduğu görülmektedir.

Birincisi;  Bilmek, bilinenin durumuna yani maluma göre gerçekleşmektedir. Bu durumun tam aksine, bilenin bilmesi ile eşya değişiklik göstermez. Bilinen ile bilen arasında gerçekleşen bu iletişim bilinen kaynaklı olarak gerçekleşmektedir. Örneğin; bir tarafta kasa ve içerisinde 500 lira diğer tarafta bir kişi varsayalım . Acaba kasadaki para kişinin bilmesi sonucunda mı oluşmuştur yoksa kasada 500 lira olduğu içinmi adam bu durumu bilmektedir. Tabiki kasada 500 lira olduğu için adam bu durumu bilmektedir.
                                   
                                         


Yani bilinen bilenden bağımsız olarak gerçekleşmektedir ve ilmin maluma tesiri yoktur. Öyle ise yaratıcının kullarını sonuçta nereye gideceğini ezeli ilmiyle biliyor olması. Onların cennete veya cehenneme gidecekleri hususunda müdahalede bulunduğu anlamına gelmemektedir.

İkincisi ; İzafiyet teorisi zamanın göreceli olduğunu ispat etmiştir. Demek ki zaman dediğimiz şey varlıkların enerji ve hız yoğunluğuna göre değişiklik arz etmektedir. Mutlak bir varlıkta ise  bu kavram zamansızlık ve ezeliyet boyutu olarak tanımlanmıştır. Biz sınırlılık düzleminde kendimiz için söylediğimiz, öncesi ve sonrası kavramları zamansızlık boyutu için aynı anı ifade etmektedir bu yönü ile de soru abestir. Yani allah için bize göre geçmiş hal ve müstakbel olan kavramları aynı anda müşahede etmektedir.

Peki sonucunu bildiği bir imtihanı neden yarattı ?

Yaratmasa idi tek taraflı bir etkileşim olurdu.. Mutlak olan yaratıcı, kendi varlığının haricinde halıkının sanatlarını, isimlerini sıfatlarını tanıyacak kemalatına müştak ola cemaline muhabbet edecek varlıkları yani beşeri yaratması ve onlarla etkileşim halinde olup  onlara ihsan etmesi; hikmeti rahmeti ve muhabbeti gereğidir. Allahın bütün zamanları ve mekanları kuşatıcı ilim sıfatı olduğu gibi Rezzak Muhsin Hay Mümit vb. daha sayısız isimleri mevcuttur eğer kendi haricindeki varlığı beşeri sırf zaten ben biliyorum diye yaratmasa idi hikmetsiz ve abes bi iş olurdu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder